Wilt u Groningen ontdekken met een stadsgids?
Wilt u Groningen ontdekken met een stadsgids?

College Diner

Groningen heeft als Stad en als provincie enorm veel te bieden.
Met onze College Diners diepen wij een specifiek aan Groningen gerelateerd onderwerp uit.
Wij zoeken steeds de relatie tussen de gebeurtenissen en de achtergebleven sporen van het te behandelen onderwerp.

Het college wordt gegeven in combinatie met een diner op culinair topniveau.

We kennen allemaal het rampjaar 1672. Het volk was redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos.

Groningen werd in dat jaar ook aangevallen, in ons geval door de bisschop van Münster en de keurvorst van Keulen. Toch overleefde de stad de belegering. Groningen constant, behoudt van het landt, zo schreef onze grote vaderlandse dichter Joost van den Vondel.

Maar wat was nou de aanleiding van dit alles? Hoe organiseerde Groningen zijn verdediging en waarom lukte het Bommen Berend eigenlijk niet de stad in te nemen? En waarom schreef Vondel (en kennen velen nog) deze gewichtige spreuk?

Tijdens ons eerste college-dinner, ontstaan uit samenwerking tussen Cultuurhistorisch Bureau Siste Viator, restaurant Blumé, Gardehotels met brasserie Corps de Garde en het Groninger Gidsenteam brengen wij de unieke kennis over deze tijd van Drs. Jochem Abbes van Siste Viator samen met de culinaire exquise van chef Henrice Dijks. Het menu zal u zeer verrassen want dat wordt zoveel als mogelijk aangepast aan de tijd waarover gesproken gaat worden. Sommelier Allard Riedstra heeft voor u de bijpassende wijnen uitgezocht.

Onze locatie is uiteraard het souterrain van hotel/brasserie Corps de Garde. Kijkend naar de restanten van de Oude Boteringepoort, onderdeel van de toen ons beschermende vesting Groningen zal de heer Abbes eerst een korte uitleg geven over deze markante plek, waarna hij in drie presentaties, tussen de gerechten door, een inkijk geeft in dit extreem spannende tijdsgewricht.

Datum: Medio 2024
Locatie: Brasserie Corps de Garde, Oude Boteringestraat 72/74 te Groningen.
Prijs: Volgt (deelname gelimiteerd)

Programma